Ett arv att förvalta - Bracke Forest
Beställ informationsmaterial
Om Bracke Forest
Aktuellt
Arkiv
Personuppgiftspolicy för kunder
Bracke söker SERVICETEKNIKER
Ägarförändring i Cranab: Blir helägt av italienska Fassi
Tack Ivar!
Nu finns vi på Facebook!
Ny planter från Bracke Forest – Bracke P12!
Premiär för nya harvtallrikar!
Komplett nytt ”skjuss” på gång!
Vi byter postnummer!
Nyheter
God Jul och Gott Nytt År!
Bracke Forest och Cranab på SMF-Stämman!
Skogsdagar i Småland!
Cranab förstärker!
Lång mäss-säsong till ända.
Bra tryck på Mellanskogsmässan i Sala 19 – 20 augusti!
Stort intresse på Forexpo i Frankrike!
Över 50 000 besökare på KWF Expo i Tyskland!
Många besökte oss på Skog & Traktor i Emmaboda 13 – 14 maj!
Maskindemo i skogen!
Plantersäsongen igång!
Ny provkörningsmark för Bracke Forest
2016 – ett händelserikt år
Årets första leverans!
God Jul och Gott Nytt År!
Ny VD i Cranab AB
Bracke Forest verkar för flygsäkerhet (?)
Ny säljare på Bracke Forest!
Hans Eliasson promoverad till hedersdoktor!
Nystart skogen!
Full fart i skogen!
Tack alla som besökte oss på Elmia och Nolia!
Ligna – Där hela världen möts!
Demo av C16.c i Storbritannien!
Nu finns det reservdelar i Eksjö!
Ny produktchef hos Bracke Forest AB
Än är det vinter
Första nya T26:an levererad i Tyskland!
2014 går mot sitt slut
En ny Bracke M25.a levererad till Långåkra Maskinstation!
ELS i Eksjö blir servicelämnare åt Bracke Forest!
Skogsdag i Eksjö den 24 oktober 2014!
Ett långt mäss-år...
20 år och 700 000 plantor senare!
Bracke Forest på Mellanskogselmia!
TACK!
Bracke C16.c visades på Euroforest i Frankrike!
Se det senaste inom biobränsleuttag ur skogen!
Första Bracke S35.a i Tyskland levererad!
Massor av mässor = mässår!
Skogsvårdsbolaget satsar på nytt!
Årets första nya T26.a igång!
God fortsättning på det nya året!
Kranföretaget Cranab kraftsamlar i stor strukturaffär
Bracke C16.c demonstrerades i Frankrike
Julen står för dörren.
Tack alla som besökte oss på SMF-Stämman!
Ett arv att förvalta
2012-10-22
Bracke Forest 90 år - Ett arv att förvalta
Bracke Forest har haft skogen som arbetsplats och utvecklingslabb - sen början av 1920-talet. Här kan du läsa om hur vi gått från att tillverka skogs-och jordbruksredskap till dagens markberedare.

Tillvaron för en gruvsmed i Malmberget i början på 1920 talet var tung. Det fanns jobb och man kunde tjäna pengar men vardagsvillkoren för en familj med 4 barn var bistra. Det fanns dåligt med mat, kommunikationerna var begränsade och möjligheten att skaffa sig en bra utbildning var begränsade för den tidens människor - i den delen av världen. Därför gav sig min farfar - Hjalmar Ljungberg - ut för att hitta ett annat sätt att försörja familjen. Han lämnade Malmberget och hittade  till slut en liten gård i Gravmark utanför Sävar vid Umeå. Dit flyttade man 1922 och startade en smedja - J H Ljungbergs Smidesverkstad.

Förutom att utföra reparationer så tillverkade företaget skogs- och jordbruksredskap. Det var främst harvar och skogsdoningar. Det mesta kom så småningom att säljas till Jämtland. Det var bl.a. Adolf Eriksson som drev järnhandel i Bräcke som sålde produkterna här och i Storsjöbygden. 1938 förmådde han farfar att flytta till Bräcke. Första verkstaden blev sågen från Stensmyran som flyttades till en tomt mittemot dagens OK/Q8.1950 blev farfar sjuk och min Pappa Sylvester och Mamma Sara tog över verksamheten.1952 flyttade man in i nybyggda lokaler tvärs över vägen från den första verkstaden.

Namnet blev Bräcke bil och Smidesverkstad. Produktionen av Skogs och Jordbruksredskap fortsatte men det etablerades också en bilverkstad, en av de allra första kontraktsverkstäderna för Volkswagen i Sverige. Motorsågen hade vid det laget gjort intåg i skogsbruket och naturligtvis såldes och servades motorsågar. TV:n kom till Jämtland dagen innan jag föddes men redan innan dess så hade också en Radio och TV affär öppnats. Där kan nämnas att Sven-Åke Lundh började jobba direkt efter skolan, ibörjan främst med att springa på taken och justera TV antenner. Sven-Åke jobbade kvar inom företaget ända till sin Pension i Januari 2011.

I början på 60-talet utfördes service och reparationer på de markberedare som hade börjat användas i skogsbruket. Det visade sig att de maskinerna hade stora brister och på grund av detta föddes tankarna på att konstruera en ny maskin..Det gjordes i samarbete med SCA, Sixten Hultin från SCA och Bertil Göransson verkmästare på Smidesverkstaden involverades i detta projekt och det här ledde till att den första maskinen kunde testas under verkliga förhållanden redan 1965. Året efter började den löpande produktionen. 1970 så exporterades den första maskinen till Kanada.

Företaget tog beslut om att specialisera sig på markberedningen och namnet ändrades i samband med detta till Robur Maskin AB. Den intill liggande Uno-X macken köptes in och de som arbetade på bilverkstaden tog ansvaret för den verksamheten.  De tidigare lokalerna kunde då användas för själva markberedarproduktionen. Rörelsen gick bra, man expanderade kontinuerligt och snart hade man vuxit ur även den verkstaden och ett nybygge stod därför klart i maj 1975 - placerat mellan den gamla verkstaden och bensinmacken.

Bräcke kultivatorn som maskinen kallades var mer robust byggd och ledad för att klara den tuffa skogsterrängen. Vid utvecklingen samarbetade man också med Skogshögskolan och andra forskare för att konstruera en maskin som producerade bästa tänkbara planteringsställe för tall eller granplantan. Så småningom inleddes ett samarbete med forskare världen över på det här området.

1983 såldes företaget till Olle Hemmingsson och Contrafact AB i Östersund. Det gjorde det möjligt att expandera ytterligare, bl.a. genom förvärv av kollegor i branschen. 1994 förvärvades Skogsbruksmaskiner AB i SäterProduktionen flyttades till Bräcke.

1999 var det dags igen då köptes TTS Forest i Finland hela den verksamheten är också flyttad till Bräcke. Framtill för ett par år sedan så har produkterna helt varit koncentrerad på maskiner för skogsvård dvs. skogsföryngring, markberedning och plantering.

Ett teknikskifte skedde också under 90-talet. Det kom nya skogsmaskiner som möjliggjorde att man monterade markberedarna fast på skogsmaskinerna - istället för att dra dem efter sig som en vagn. Ny teknik kom in med digital styrning av maskinens funktioner. GIS- och GPS-teknik började användas. Idag har vi också bioenergiskördare på produktprogrammet  och det är en produkt som passar väl hos Bracke eftersom vi fortfarande rör oss inom skogsvårdsområdet.

2004 var det dags för namnbyte igen. Produkterna har kallats Bräcke hela tiden och utomlands hette vi "BRACKE", därför var det naturligt att kalla företaget Bracke Forest.

Sedan årsskiftet ägs Bracke Forest helt av Ekonord och Mittkapital. Ekonord ägs av E.on., ICA, LRF, Milko/ARLA, Sjätte AP-fonden, Sveaskog och Länsförsäkringar i de fyra nordligaste länen. Ekonord Invest AB investerar i mindre och medelstora företag som bidrar till utvecklingen av de gröna näringarna, 
som innefattar jord, skog, trädgård, turism, förnyelsebar energi, miljöteknik, livsmedel och hälsa med stark marknadsposition, lönsamma gärna inom smala nischmarknader med tillväxtpotential. Idag har vi en stark ägare som garanterar fortsatt utveckling.
Brackes produkter finns idag spridda till alla världsdelar med undantag av Antarktis. Vi får väl hoppas att vi aldrig behöver leverera någon av våra nuvarande produkter dit!

Vi har varit med om teknikskiften under 90 år i skogen gått från hästar till traktorer, från timmersvansar till motorsågar och vidare till maskiner som skördar träden.

Men PLANTAN den har inte ändrat sina önskemål om den perfekta växtplatsen. Den vill fortfarande ha varmt om rötterna och lagom fuktighet och något gott att äta. En omvänd torva som fungerar som en minikompost som ger värme, näring, fukt och skydd för insekter. Vi konstruerar maskinerna som i sin tur hjälper till att producera en skogsmiljö där det växer bra. Nått som är till glädje för oss alla.
 
Klas-Håkan Ljungberg
VD, Bracke Forest
 
 
Tillbaka till Nyheter | Skriv ut denna sida
Östra Kanada Portugal Storbritannien Frankrike Norge Sverige Finland Litauen Estland Lettland Ryssland Australien Germany Västra Kanada Östra Kanada Storbritannien Norge Sverige Finland Estland Lettland Litauen Ryssland Frankrike Portugal